Horeca en Recreatie
Wanneer mag je wel of geen hulphond meenemen naar een horeca- en/of recreatiegelegenheid? Hieronder vind je per sector meer informatie hierover.
Horeca
Eigenaren van hulphonden dienen hun hond wel op de grond te houden. Het zou fijn zijn als er wat water voor de hond gebracht kan worden. Uitzonderingen hierop zijn restaurants met een open keuken. Hier zijn i.v.m. de hygiëne geen honden toegestaan, dus ook geen hulphonden.
Het kan zijn dat een hulphond in opleiding komt oefenen. Dan wordt uw medewerking gevraagd. Deze honden moeten nog geleerd worden rustig te blijven.
Hulphonden moeten toegelaten worden in alle verschillende vormen van recreatie-instellingen. Dit geldt dus ook voor o.a. pretparken, dierentuinen en speeltuinen.
Pretparken
Het is van groot belang dat de veiligheid van de hond gewaarborgd wordt. Het klinkt raar, maar het is niet toegestaan dat honden meegaan in attracties. Dat betekent dat de eigenaar ofwel de attractie moet overslaan ofwel de hond even begeleid achterlaat.
Ook is het belangrijk dat de hond niet overprikkeld raakt van de hoeveelheid geluiden, mensen en andere prikkels. Hiervoor wordt door de opleidende organisatie goed bekeken of het mogelijk is en wat ber eventueel eerst nog voor training gedaan dient te worden.
Dierentuinen
Hulphonden mogen ook mee in dierentuinen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de dieren in de dierentuin van slag raken door de hond. In sommige dierentuinen wordt aangegeven waar ook geen hulphonden mogen in verband met het welzijn van de dieren. Hier mag u de eigenaar van de hulphond op wijzen.
Speeltuinen
Hulphonden mogen eigenaren, ook als het gaat om kinderen, ondersteunen in speeltuinen. Dit moet de hond wel aankunnen. Er kan namelijk veel beweging en rumoer zijn in een speeltuin. Ook nu dient de hond rustig te kunnen blijven kijken naar de eigenaar.
Recreatie-instellingen
Hotels, Campings en Vakantieparken
Uiteraard mag er van de eigenaren van de hulphonden verwacht worden dat de hond geen overlast veroorzaakt.