Onderzoek

Ondanks dat het nog mondjesmaat is, staan hieronder onderzoeksgegevens naar de effectiviteit van de psychosociale hulphond.

Animal assisted intervention: A systematic review of benefits and risks

Onderzoek door Bert, Gualano en Camussi (2016) toont aan dat de aanwezigheid van een hulphond de angst en stress bij hun eigenaren aanzienlijk vermindert. De honden bieden emotionele steun en troost, waardoor het gevoel van veiligheid toeneemt.

Expectations for dog ownership: Perceived physical, mental and psychosocial health consequences among prospective adopters

Studies hebben aangetoond dat hulphonden sociale interacties bevorderen. Mensen reageren positief op de hond en dus ook op het baasje, wat het zelfvertrouwen en de sociale betrokkenheid van de eigenaar vergroot. Dit effect wordt ook wel het ‘pet-effect’ genoemd, zoals beschreven door onderzoekers Powell, Chia en McGreevy (2018).

hulphond onderzoek

Hulphond als geslaagde contextuele interventie voor herstel

Dagelijkse verzorging van de hond, zoals eten geven en uitlaten, dwingt het baasje tot het aanhouden van een routine. Deze structuur is cruciaal voor mensen met psychische aandoeningen. Psychiater Bak en klinisch psycholoog Delespaul (2022) beschrijven in hun onderzoek in het Tijdschrift voor Psychiatrie een patiƫnte met een ziektegeschiedenis van meer dan 30 jaar, waarbij een psychosociale hulphond de grootste bijdrage aan haar herstel bleek te leveren door het bieden van structuur en routine.

Terugkijken: Van der Helm over psychosociale hulphonden bij Kassa

Professor van der Helm (2021) pleit voor de inzet en vergoeding van psychosociale hulphonden. Hij beschrijft dat veel problematiek niet altijd met therapie te behandelen is. Psychosociale hulphonden zijn 24 uur per dag beschikbaar voor de baas, mogen overal mee naartoe en bieden onvoorwaardelijke steun. Dit zorgt voor maatschappelijke participatie; de baas doet weer mee en zit niet langer thuis dankzij de steun van de hond naast zich.